Over mij

Only ask the question when you've taught your horse the answer.

Hoe de paardengekte begon


Ik ben opgegroeid op de Nieuwesluis, een klein en afgelegen plaatsje net buiten Wieringerwaard. Mijn moeder heeft altijd al twee pony's gehad, het is me dus met de paplepel ingegoten. Toen ik oud genoeg was, ben ik net als ieder ander op een manege gestart met rijlessen, maar uiteindelijk lid geworden van een rijvereniging. Hier rijd ik nu nog steeds!


Toen ik elf jaar was kreeg ik mijn 'eigen' pony, Nicky. Nicky was een erg onzekere pony, die mij ontzettend spiegelde. Eén van de eerste wijze lessen die ik van paarden heb mogen leren, is: Als ik niet goed in mijn vel zat, kon ik beter een dag niet rijden. Helaas had Nicky hoefkatrolontsteking en kon zij uiteindelijk niet meer pijnvrij in het land lopen. Zij is na vier jaar ingeslapen.

Hij heeft me zoveel geleerd


En toen kwam Marano op mijn pad, een volbloed arabier van vier jaar oud. Hij kwam rechtstreeks van de renbaan (Duindigd) en had het weekeinde ervoor nog gekoersd. Het kostte hem enkele maanden om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving, maar toen hij zich eenmaal op zijn plek voelde, was het goed.


En wat hebben we veel samen gedaan! Trektochten, springwedstrijden, dressuur, crosstrainingen, schrikparcoursen, westernlessen, endurance, working equitation en natuurlijk Natural Horsemanship. Ik durf dan ook met recht te zeggen dat we erg veelzijdig zijn! 


Ik heb ontzettend veel geleerd met en van hem. We hebben up's en down's gehad, maar als ik een laag punt bereikte eindigde ik altijd bij hem, op zijn rug, om me weer vrij van zorgen te voelen.


Inmiddels heb ik samen met hem cursussen, workshops en de opleiding doorlopen. We zullen altijd samen blijven leren, maar ondertussen ben ik trots op hoe ver we al zijn gekomen.

En Raan leert het anderen


Daar waar ik eerst met hem aan de slag ging, kwam er ruimte voor meer. Ik kreeg hier en daar verzorgpaarden waarmee ik aan de slag ging. De jonge Odin was daar één van. Uiteindelijk bleek Raan het ideale paard te zijn om het jonge grut van ervaring te voorzien. Ik ben eerst met Odin en later met Eyota lekker op pad gegaan, om de jonge pony's te laten wennen aan het buitenrijden, stemhulpen en het gevoel van een ruiter boven hen.


Een heerlijk gevoel, om zo met twee paarden erop uit te kunnen!

Eyota toen ik haar kocht als jaarling.

Eyota als 2-jarige in 2018.

Eyota als 3-jarige in 2019.

Dromen achterna


Ik heb me altijd getrokken gevoeld tot jonge paarden. Ik wist dan ook zeker dat mijn eerstvolgende paard, een onbeleerde zou zijn. Ik wilde zelf trainen, zelf vertrouwen opbouwen en het paard op een rustige en vriendelijke manier starten onder het zadel.


Zo kwam Eyota, de éénjarige paint horse merrie, in mijn bezit. Sceptisch, argwanend en niks gewend. Pas na drie weken kon ik haar benaderen in het land. Maar wanneer je dat vertrouwen wint, dan heb je het verdiend.


Met haar drie jaar leeftijd ben ik spelenderwijs begonnen met het wegwijs maken in de wereld van het bereden paard. Door alles vanuit ontspanning en plezier te doen accepteert ze alles zonder twijfel en met nieuwsgierigheid. Ik ben benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen!

Kim Greuter | 06 - 36 29 66 43

Natural Horsemanship Instructie & Training

www.closecontacthorsemanship.nl